Pogosta vprašanja o RINEX podatkih

Kje in kako pridobim RINEX podatke?

RINEX podatki so vam na voljo na RINEX portalu na naslovu http://178.172.26.131/trimblepivotweb/login.aspx. Predhodno se morate registrirati na naslovu http://www.gu-signal.si/pogodba. 

 

Kako se registriram za dostop do RINEX podatkov?

Postopek registracije je opisan na spletni strani www.gu-signal.si/storitve.

 

Kako naročim RINEX podatke?

Podatke lahko izberete in nato prenesete na RINEX portalu. Tam določite za katere postaje, ter za katero časovno obdobje te podatke potrebujete. Sistem vam podatke pripravi za prenos direktno na vaš računalnik, ali pa vam jih pošlje po elektronski pošti.

 

Kakšne podatke lahko dobim na RINEX portalu?

Na RINEX portalu lahko prejmete podatke za naknadno obdelavo v RINEX formatu, bodisi za katerokoli od permanentnih postaj v omrežju, bodisi za t.i. VRS oziroma virtualno referenčno postajo, posebej določeno za želen približni položaj. Prav tako lahko na portalu preverite delovanje posameznih postaj omrežja, ter pridobite informacije o vplivu inonosferske refrakcije I95.

 

Kakšna je cena RINEX podatkov?

Uporabniki nekomercialnega paketa lahko podatke prejemate brezplačno. Uporabniki komercialnega paketa pa morate za prenos podatkov plačati. Cena je odvisna od dveh parametrov:

  • kakšno količino podatkov ste prenesli v danem mesecu
  • v koliko naročilih ste to količino prenesli

Cena posameznega prenosa podatkov je 1,20 €, tej ceni pa morate prišteti še ceno za ponovno uporabo podatkov, ki znaša 0,10 € na minuto prenesenih podatkov.

Primer: Uporabnik bo v enem mesecu v treh naročilih prenesel za 2 uri podatkov. Mesečni znesek zanj bo tako znašal:

3 x 1,20 € + 120 min x 0,10 €/min = 15,60 €

 

Ali sem upravičen do nekomercialnega paketa uporabe RINEX podatkov, kjer so podatki brezplačni?

Do nekomercialnega paketa so upravičeni organi javne uprave za opravljanje nalog javnega značaja. V kolikor menite, da ste do tega paketa upravičeni, se registrirajte in paket naročite, po elektronski pošti gps@gis.si pa nam pošljite dokazilo o upravičenosti. Geodetska uprava RS bo preverjala upravičenost zahtevka. Dokazilo je lahko npr.:

  • zakon, pravilnik, po katerem je bilo pooblastilo dano, navesti pa je potrebno še naslov aktivnosti, ki jo je po tem pooblastilu dolžan izvajati - nosilci javnih pooblastil
  • koncesijska ali katerakoli druga pogodba
  • potrdilo/izjavo izobraževalne ustanove - študenti za uporabo podatkov v študijske namene (za izdelavo seminarske naloge, diplomske naloge ipd)
  • potrdilo da društvo deluje v javnem interesu - društva
  • pooblastilo
  • ...

 

Kakšno je obračunsko obdobje za prenesene RINEX podatke?

Prenos RINEX podatkov se obračunava mesečno.

 

Podatkov ne morem pridobiti. Portal je nedosegljiv, oziroma javi, da podatki niso na voljo.

V kolikor se zgodi da podatki niso na voljo ali pa je portal nedosegljiv, kontaktirajte Službo za GNSS omrežja SIGNAL na telefon 01 200 29 29 ali po elektronski pošti na naslov gps@gis.si.