Nove koordinate stalnih postaj omrežja SIGNAL

Spoštovani,

kot napovedano smo 1. januarja 2020 izvedli spremembo koordinat stalnih postaj omrežja SIGNAL, ter preimenovali kratice nekaterih postaj omrežja (Bovec, Brežice, Črnomelj, Maribor, Radovljica, Trebnje, Cervignano del Friuli, Moggia Udinese in Udine), da so v skladu z mednarodnimi IERS DOME oznakami za te postaje. Spremembe so zavedene v log datotekah postaj, ki so na voljo TUKAJ

Nove koordinate z oznako ETRS89/D96-17 (krajše: D96-17) v največji možni meri ohranjajo tako koordinate EUREF-točk kot tudi koordinate stalnih GNSS-postaj omrežja SIGNAL (tj. spremembe koordinat so kot se le da majhne), hkrati pa upoštevajo geometrijske odnose v mrežah, ki veljajo dobrih 20 let po vzpostavitvi D96.

Več o določitvi novih koordinat stalnih postaj omrežja SIGNAL lahko preberete v Poročilu (PDF).

Uporabnikom storitev omrežja SIGNAL v realnem času novih koordinat stalnih postaj ne bo treba spreminjati v nastavitvah GNSS-instrumenta, saj jih ta ob vsaki meritvi prejme v toku podatkov. V kolikor imate v nastavitvah GNSS-instrumenta aktivirane dostopne točke za navezavo na posamezne stalne postaje, boste le-te morali popraviti v primeru spremenjene oznake postaje (npr. BOVE(3_1) -> BOVC(3_1), BREZ(3_1) -> BRZC(3_1), CRNO(3_1) -> CRNM(3_1), MARI(3_1) -> MRBR(3_1), RADO(3_1) -> RDVL(3_1), TREB(3_1) -> TRBN(3_1) ipd.). Če pa vaš GNSS-instrument ob pričetku meritve vsakič znova naloži kodno tabelo dostopnih točk, boste morali zgolj izbrati ustrezno novopoimenovano dostopno točko. Pri uporabi mrežnih storitev VRS in MAC tovrstnih sprememb ne bo in jih uporabljate enako kot doslej.

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na gps@gis.si oziroma telefonski številki 01 200 29 29.

Tags: