Nadgradnja omrežja SIGNAL

Dne 1. februarja 2019 smo opravili večjo nadgradnjo omrežja SIGNAL. Tekom nadgradnje smo zamenjali del strojne opreme, ter nadgradili obstoječo programsko opremo. Obenem smo v sistem dodali sledeče novosti:

 • Omrežju smo dodali 3 nove postaje, v sodelovanju z italijanskim omrežjem FVG. S tem omrežje stalnih GNSS postaj po novem obsega 29 postaj GNSS. Več o opremi na postajah si lahko preberete v log datotekah na podstrani Oprema na postajah. Shemo postaj lahko vidite tukaj. Te postaje so:
  • CERV - Cervignano del Friuli
  • MOGG - Moggio Udinese
  • UDIN - Udine
 • Z nadgradnjo vam ponujamo novo storitev, imenovano TOP (Trimble Online Post-processing). Storitev vam omogoča obdelavo opazovanj statične ali hitre statične izmere GNSS. Rezultat obdelave so izravnane koordinate točke, ki se izračunajo z uporabo stalnih postaj GNSS omrežja SIGNAL. TOP je spletna aplikacija, nameščena na strežniku omrežja SIGNAL. Za uporabo storitve ne potrebujete posebnega programskega paketa za obdelavo, pač pa samo brskalnik z dostopom do spleta. Za dostop do storitve se lahko registrirate tukaj. Več o storitvi si preberite na podstraneh omrežja SIGNAL tukaj. Storitev bo v februarju in marcu za uporabnike brezplačna.
 • VRS dostopne točke za RTK meritve v realnem času imajo od sedaj naprej dve novosti:
  • v primeru da je uporabnik priklopljen na VRS dostopno točko in se nahaja v polmeru 1km od stalne postaje, bo sistem pričel pošiljati podatke zgolj te postaje, ne več VRS. S tem se pošilja po GSM omrežju manj podatkov, kar pripomore k hitrosti prenosa podatkov (in s tem zmanjšanju možnosti izgube inicializacije) ter zmanjša porabo podatkov ter s tem stroške uporabe GSM storitve.
  • v primeru da je uporabnik priklopljen na VRS dostopno točko in se je od pričetka inicializacije, ko se je virtualna postaja ustvarila na lokaciji premičnega roverja, premaknil za več kot 2 kilometra, bo sistem na novo izračunal lokacijo virtualne stalne postaje na trenutno lokacijo uporabnikovega premičnega inštrumenta.

V bližnji prihodnosti načrtujemo tudi menjavo treh sprejemnikov ter pripadajočih anten omrežja SIGNAL (Bovec, Črnomelj in Slovenj Gradec), prav tako bomo v omrežju zamenjali dve postaji avstrijskega omrežja APOS (Villach in Völkermarkt). Upamo, da vam bo omrežje SIGNAL še naprej služilo vsaj tako dobro kot do sedaj. V kolikor imate vprašanja nas kontaktirajte po elektronski pošti na naslov gps@gis.si oziroma po telefonu na 01 200 29 29 v času uradnih ur.